MyDomain

Κότες κλώσες

Κλώσες ονομάζονται οι κότες οι οποίες κλωσάν τα αυγά τους για να εκκολαφθούν τα κλωσόπουλα. Οι περισσότερες κότες κάποια στιγμή της ζωής τους σίγουρα θα καθίσουν πάνω στα αυγά τους για να τα εκκολάψουν. Όμως υπάρχουν συγκεκριμένες ράτσες οι οποίες το κάνουν πιο συχνά από τις άλλες. Ένα τέτοιο καλό παράδειγμα είναι οι Cochin και οι Orpington. Από την άλλη κότες υψηλής παραγωγής όπως οι Rhode Island και Leghorn σπάνια κλωσάν τα αυγά τους. Γενικά οι παλιές ράτσες κότας είναι κλώσες ενώ πολλές καινούριες, όπου στόχος είναι η μεγάλη αυγοπαραγωγή σπάνια κλωσάν τα αυγά.

Συνήθως οι κότες ξεκινάνε να κλωσάν τα αυγά τους μετά από τους 9 - 10 μήνες. Υπάρχουν ράτσες που μπορεί για 2 ή 3 χρόνια να κλωσάν ασταμάτητα τα αυγά και μετά να σταματάνε. Αυτό εξηγείτε μιας και οι περισσότερες κότες γεννάνε τα αυγά τους στα 3 πρώτα χρόνια και μετά χάνουν την ενέργεια και τη ζωτικότητά τους.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο κόλπο ή κάποιος τρόπος να γίνουν οι κότες κλώσες. Η αλήθεια είναι πως αν η ίδια η κότα δεν έχει τέτοια όρεξη δεν υπάρχει κάποιο τέχνασμα. Εμείς μπορούμε να τις προσφέρουμε τις άριστες συνθήκες όπως καθαρές μικρές κρυμμένες φωλιές σε ημίφως με αυγά. Επίσης η διατροφή της πρέπει να είναι καλή με αρκετές πρωτεΐνες και χόρτα.

Στη φάρμα Πατέρας θα βρείτε διάφορες ράτσες από κότες κλώσες έτσι εκτός από την Cochin και την Orpington διαθέτουμε τις Silkie, Brahma και Sussex.