MyDomain

Βιολογικές κότες

Με τον όρο βιολογικές κότες εννοούμε τις κότες που έχουν εκτραφεί με βιολογικά φυράματα και δεν τους έχουν χορηγηθεί συμβατικά φάρμακα, όπως αντιβίωση, κατά τη διάρκεια της εκτροφής τους. Η αντιμετώπιση των ασθενειών γίνεται με μεθόδους πρόληψης, εγκεκριμένα φάρμακα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη βιολογική κτηνοτροφία αλλά και ομοιοπαθητικές μεθόδους.

Ένα από τα σημαντικότερα μέρη της βιολογικής εκτροφής είναι η διατροφή. Οτιδήποτε τρώνε οι κότες θα πρέπει να είναι βιολογικό. Φυσικά όταν έχουμε κότες ελευθέρας εννοείται πως μπορούνε να τρώνε ότι βρίσκουν γύρω τους, όπως σκουλήκια, έντομα, χόρτα, ρίζες και πολλά άλλα. Έτσι, οι έτοιμες τροφές που καταναλώνουν θα πρέπει και αυτές να έχουν πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος για να μπορούμε να μιλάμε για βιολογικό κοτόπουλο.

Οι κότες και τα κοκόρια που μεγαλώνουν με τις μεθόδους της βιολογικής κτηνοτροφίας έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτά της συμβατικής. Καταρχάς το κρέας τους είναι πιο νόστιμο, με πιο γεμάτη γεύση και φυσικά είναι απαλλαγμένο από διάφορα φάρμακα τα οποία βρίσκουμε στα υπόλοιπα κοτόπουλα. Επιπλέον τα αυγά που προέρχονται από κότες βιολογικής εκτροφής έχει αποδειχθεί πως είναι πιο θρεπτικά, έχουν πιο γεμάτη γεύση και τέλος είναι πιο “υγιεινά” μιας και έχουν περισσότερα ω-3 και ω-6.

Συμπερασματικά οι βιολογικές κότες έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο διατροφικής αξίας καθώς ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.