MyDomain

Οικιακό πτηνοτροφείο

Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να φτιάξουν μια μικρή πτηνοτροφική μονάδα στο σπίτι τους και να μεγαλώνουν τα δικά τους πουλερικά, όπως κότες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, χήνες, πάπιες, ορτύκια και πέρδικες είτε για παραγωγή αυγών είτε κρέατος. Το κόστος της κατασκευής εξαρτάται με το τι είδους εξοπλισμό θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και εξαρτάται από τα υλικά και το μέγεθος που θα επιλέξουμε. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι μελετημένη και να πληρεί κάποιες προδιαγραφές για να είναι τα πτηνά και τα προϊόντα τους ποιοτικά και υγιή.

Το μέρος και το μέγεθος του οικιακού πτηνοτροφείου είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε πριν το κατασκευάσουμε. Το οικιακό πτηνοτροφείο που θα φιλοξενήσει τις κότες μας ή οποιοδήποτε άλλο πουλερικό είναι καλό να είναι σε ηλιόλουστο σημείο με καλό αερισμό ώστε να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Το μέγεθός του εξαρτάται από τον αριθμό των πουλερικών που θα φιλοξενεί, κατά μέσο όρο χρειάζεται μισό τετραγωνικά το καθένα. Η τοποθέτηση ανεμιστήρων και θερμαντικών λυχνιών ανά τέσσερα κοτόπουλα περίπου βοηθάει στην διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας ώστε να έχουμε καλύτερη ωοτοκία. Αν υπάρχει κάποιο χωράφι για την ελεύθερη βόσκηση θα χρειαστούμε κάποιον καλό φράχτη που θα προφυλάσσει τις κότες μας από τα αρπακτικά αλλά και από το να μην μας φύγουν. Τέλος θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει για τις φωλιές και για ένα ξεχωριστό χώρο εκκόλαψης για φυσική αναπαραγωγή.

Η καθαριότητα του οικιακού πτηνοτροφείου μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και για την υγεία και την υγειινή των πουλερικών που θα φιλοξενούνται. Το δάπεδο θα πρέπει να είναι στρωμένο με υλικά όπως άμμος ή άχυρα ή πριονίδια, τα οποία έχουν χαμηλή τιμή. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται τα πουλερικά από τραυματισμούς στα πόδια και βοηθούν στον ευκολότερο καθαρισμό των περιττωμάτων, που στην συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λίπανση στον κήπο μας.