MyDomain
Γκρι

Γκρι

Η κρανιοφόρος φραγκόκοτα γνωστή και ως σκούρα γκρι ή περλ (pearl) είναι η πιο γνωστή εκπρόσωπος του είδους. Με καταγωγή από ...

Η φραγκόκοτα με καταγωγή από την Αφρική ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα όπου την ονόμαζαν μελεαγρίδα. Την προτιμούσαν για το νόστιμο κρέας της το οποίο και μοιάζει αρκετά με αυτό του φασιανού.

Πλέον οι φραγκόκοτες είναι συνηθισμένο θέαμα στα περισσότερα αγροκτήματα της χώρας όμως οργανωμένη εκτροφή δεν υπάρχει. Οι ιδιοκτήτες τους τις λατρεύουν γιατί είναι οι ιδανικοί φύλακες μιας και αναγνωρίζουν την πιο μικρή απειλή κάνοντας τρομερή φασαρία. Επιπροσθέτως έχουν την ικανότητα να ανακαλύπτουν και να εξολοθρεύουν διάφορα παράσιτα όπως τσιμπούρια, ακρίδες ή σκορπιούς συντελώντας έτσι στην ευζωία των υπόλοιπων ζώων μιας φάρμας.

Στη φάρμα Πατέρας οι φραγκόκοτες κυκλοφορούν ελεύθερες στον εξωτερικό μας χώρο όπου έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν παράσιτα, έντομα ή σπόρους που βρίσκονται καλά κρυμμένοι στο έδαφος. Γενικά θα τα χαρακτηρίζαμε ως σκληραγωγημένα πουλιά με πολύ καλή αντοχή στο κρύο και τη ζέστη. Ακόμα σας συμβουλεύουμε να κόψετε νωρίς τα φτερά τους, εάν το θέλετε, γιατί πετάνε με ορμή και ψηλά.

Τα αυγά τους είναι κίτρινα με σκουρόχρωμες βούλες και γεννάνε περίπου 180-200 που είναι σαφώς λιγότερα από τις κότες είναι όμως πεντανόστιμα. Όσον αφορά το κρέας τους, αυτό αποτελεί για πολλούς εκλεκτό έδεσμα μιας και μοιάζει πολύ με κυνήγι. Είναι σαφώς πιο σκουρόχρωμο από της κότας αλλά και πιο γευστικό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις φυλές – είδη φραγκόκοτας: οι κρανιοφόρες, οι γκρι και οι λευκές. Στη φάρμα μας θα βρείτε για αρχή την κρανιοφόρα ή γκρι φραγκόκοτα ενώ σύντομα θα εμπλουτίσουμε τη συλλογή μας και με τις υπόλοιπες. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η φραγκόκοτα ονομάζεται και κότα της Καρχιδόνας, κότα της Νουμίδας, φαραόνι ή κοκράνι για αυτό μην παραξενευτείτε ακούγοντας κάποια από αυτές τις ονομασίες.

Το κρέας τους είναι ιδιαίτερα εύγευστο και εύπεπτο αποτελώντας ταυτόχρονα μια υγιεινή επιλογή για το τραπέζι μας. Το κρέας της φραγκόκοτας έχει πολύ χαμηλά λιπαρά ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία (σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες και μέταλλα. Από μέταλλα διαθέτει φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο ενώ οι βιταμίνες τους είναι η Ε, Β1, Β2, Β6 και Β12.

e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών