MyDomain
Ελληνική

Ελληνική

Είναι μια ράτσα ντόπια που παλιά ήταν πολύ δημοφιλής και μπορούσαμε να τη βρούμε σχεδόν σε όλα τα κοτέτσια στην Ελλάδα ...

Καραγκούνικη

Καραγκούνικη

Η ντόπια καραγκούνικη ράτσα συναντιέται κυρίως στην Θεσσαλία και από εκεί έχει καταφέρει να εξαπλωθεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιοχές ...

Τον τελευταίο καιρό η οικονομική κρίση και τα διάφορα διατροφικά σκάνδαλα έχουν οδηγήσει πολλούς ερασιτέχνες να φτιάξουν τα δικά τους κοτέτσια τόσο για την παραγωγή αυγών όσο και την παραγωγή κρέατος. Ταυτόχρονα στη φάρμα μας παρατηρούμε μια στροφή προς πιο παραδοσιακές ράτσες οι οποίες είναι γνωστές και ως χωριάτικες.

Η χωριάτικη κότα ή αλλιώς ντόπια ή βλάχικη είναι μια εύρωστη κότα με καλή ανθεκτικότητα στο κρύο και τις ασθένειες. Παλιά οι χωριάτικες κότες δεν έλειπαν από κανένα σπίτι στην επαρχία αφού εκτός από την πολύ καλή παραγωγή αυγών (περίπου 260 το χρόνο) είχαν νόστιμο και αφράτο κρέας σε αρκετά μεγάλη ποσότητα. Δυστυχώς η ράτσα αυτή με τα χρόνια άρχισε να αντικαθιστάτε από ξένες με αποτέλεσμα να μην τη βρίσκουμε πλέον τόσο συχνά.

Στη φάρμα Πατέρας βλέπουμε με μεγάλη χαρά το αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον πάλι των καταναλωτών για μια παραδοσιακή κότα η οποία αποτελεί συνέχεια της μακρόχρονης συμβίωσης που είχαν οι Έλληνες της υπαίθρου με το τόσο χρήσιμο αυτό πουλερικό.

Οι χωριάτικες κότες ανήκουν σε αυτές που ονομάζονται από τους επαγγελματίες μεικτής παραγωγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως γεννούν αρκετά αυγά ενώ ταυτόχρονα κάνουν και πολύ καλή παραγωγή κρέατος. Αυτός είναι και ο λόγος που τις προτιμούσαν στα αγροκτήματα της υπαίθρου. Μία κότα, δύο χρήσεις. Εκτός από τη δική μας κότα, την ελληνική θα βρείτε στην αγορά και άλλες κότες που είναι κατάλληλες για παραγωγή αυγών και κρέατος.

    Οι πιο δημοφιλείς είναι οι παρακάτω:

  • Sussex μία από τις πιο παλιές αγγλικές ράτσες, μεγαλόσωμη, με τις κότες να φτάνουν τα 3,5 κιλά ενώ τα κοκόρια τα 4,5. Η παραγωγή αυγών είναι περίπου στα 240 αυγά το χρόνο.
  • Plymouth rock μια μεγαλόσωμη αμερικάνα (3,5 κιλά οι κότες και 4,5 κιλά τα κοκόρια) η οποία φτάνει τα 220 αυγά το χρόνο. Υπήρχε σε όλα τα αμερικάνικα αγροτόσπιτα μέχρι τη βιομηχανοποίηση της πτηνοτροφίας.


Όπως μπορούμε να δούμε όλες οι κότες που χρησιμοποιούσαν παλιά ήταν διπλής παραγωγής (για αυγά και για κρέας). Δυστυχώς η οργανωμένη πτηνοτροφία δεν έχει χώρο για αυτές τις κότες με αποτέλεσμα να παρατηρείται σιγά σιγά η μείωσή τους. Όμως σήμερα και πάλι επανακάμπτουν από τους ερασιτέχνες που θέλουν για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους ότι πιο νόστιμο και υγιεινό υπάρχει, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό να διαιωνιστεί μια παραδοσιακή ντόπια ράτσα.

Εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους ερασιτέχνες να συνεχίσουν την παράδοση των παππούδων τους και να προτιμήσουν τις δικές μας ελληνικές χωριάτικες κότες γιατί απλά αυτές είναι τέλεια προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες!!!

Στη φάρμα Πατέρας θα βρείτε τις πιο γνωστές ράτσες μεικτής παραγωγής εμβολιασμένες, χωρίς ασθένειες και παράσιτα πάντα στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Για οποιαδήποτε απορία έχετε μπορείτε να απευθυνθείτε στο έμπειρο προσωπικό μας και αυτό θα σας κατευθύνει να επιλέξετε τη ράτσα που θα καλύπτει απόλυτα όλες τις ανάγκες σας.

e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών