MyDomain

Κότες Rosecomb Bantam

  • Προέλευση: Αγγλία
  • Κατηγορία πτηνού (μέγεθος): Νάνα
  • Βάρος σε κότες: 625 γραμμάρια
  • Βάρος σε κοκόρια: 740 γραμμάρια
  • Παραγωγή αυγών: 1 την εβδομάδα
  • Χρώμα αυγού: Άσπρο
  • Χρόνος εκκόλαψης: 21 ημέρες
  • Χρώματα κότας: Μαύρο, Μπλε, Γκρι

Η Rosecomb (Ρόζεκομπ) είναι μια νάνα κότα με καταγωγή από την Αγγλία και οφείλει το όνομά της στο ιδιαίτερο λειρί που έχει. Είναι μια καθαρά διακοσμητική κότα αφού δεν έχει καλή παραγωγή ούτε κρέατος ούτε αυγών. Είναι ένα πραγματικό νανάκι με την έννοια πως δεν υπάρχει αντίστοιχη μεγαλόσωμη κότα, όπως συμβαίνει με άλλες ράτσες. Είναι μια από τις πιο παλιές ράτσες με καταγωγή που φτάνει τον 14ο αιώνα. Μάλιστα ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Τρίτος άρχισε να την εκτρέφει εντατικά με αποτέλεσμα να χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμισης εκείνη την περίοδο. Η δημοτικότητά τους από τότε δεν έχει μειωθεί καθόλου και πολλοί είναι οι εκτροφείς που τις προτιμούν στις διάφορες επιδείξεις.

Η Rosecomb είναι μια σχετικά μικρόσωμη νάνα κότα με το βάρος των αρσενικών να είναι στα 740 γραμμάρια και των θηλυκών στα 625 γραμμάρια. Μιας και είναι μια αποκλειστικά διακοσμητική κότα όλα της τα χαρακτηριστικά το προσυπογράφουν. Η επιλεκτική αναπαραγωγή έδωσε στη ράτσα εντυπωσιακά εξωτερικά χαρακτηριστικά με κυρίαρχό, το σήμα κατατεθέν της, το κατακόκκινο όρθιο λοφίο της. Το λοφίο είναι ιδιαίτερο, κάθεται σταθερά και ισορροπημένα στο κεφάλι ενώ το πάνω μέρος είναι ομοιόμορφα καλυμμένο με μικρές αιχμές που καταλήγουν σε μια όμορφη κορυφή. Το ράμφος είναι δυνατό, κοντό και σχηματίζει καμπύλη. Το πρόσωπο έχει απαλή υφή χωρίς ψεγάδια με μεγάλα μάτια που προεξέχουν. Οι λοβοί των αυτιών είναι λευκοί και απόλυτα στρογγυλοί, λείοι και μεγάλοι σε σχέση με το μέγεθος του πουλιού. Το κεφάλι είναι μεσαίου μεγέθους και γέρνει πίσω περήφανα. Η πλάτη είναι κοντή και πλατιά δίνοντας την εντύπωση της κοιλότητας. Η πλούσια ουρά έχει μεγάλα και μακριά φτερά τα οποία είναι όρθια. Το στέρνο της αγγλικής Rosecomb είναι στρογγυλό και γεμάτο, με τάση προς τα μπροστά με τα φτερά σχεδόν να ακουμπάνε το έδαφος. Η γενική όψη που δίνει είναι ενός περήφανου, έξυπνου και χαριτωμένου πουλιού. Θα τη βρούμε σε 25 διαφορετικούς χρωματισμούς με τον μαύρο να είναι ο πιο δημοφιλής. Άλλοι χρωματισμοί τους οποίους συναντάμε συχνά είναι ο μπλε και ο splash.

Μιας και κύριος σκοπός της εκτροφής της ήταν η επίδειξη, χαρακτηριστικά όπως η παραγωγή αυγών και κρέατος δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψιν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κρέας της να μην είναι κατάλληλο προς κατανάλωση και η αυγοπαραγωγή ελάχιστη. Επιπλέον λόγω ενός γονιδίου που υπάρχει στα κοκόρια με όρθιο λειρί αυτά έχουν πολύ μικρή γονιμότητα ενώ και οι κότες σπάνια κλωσάνε τα αυγά τους. Τα μικρά κοτόπουλα έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα με ζεστό και στεγνό περιβάλλον, αντιθέτως τα ενήλικα άτομα είναι σκληραγωγημένα και δραστήρια, επιπλέον έχουν πολύ καλές πτητικές ικανότητες. Ο χαρακτήρας τος είναι φιλικός προς τα άλλα πουλιά όμως δεν αποκλείεται τα κοκόρια να γίνουν καμιά φορά επιθετικά. Αντέχουν καλά τη ζέστη και το κρύο μόνο που σε κρύες συνθήκες χρειάζεται προσοχή για να μην πάθει κρυοπαγήματα το λειρί τους.


e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών