MyDomain

Κότες - Danske Luttehone

  • Προέλευση: Δανία
  • Κατηγορία πτηνού (μέγεθος): Μικρό
  • Βάρος σε κότες: 1,75 κιλά
  • Βάρος σε κοκόρια: 2 κιλά
  • Παραγωγή αυγών: 180 - 200 αυγά το χρόνο
  • Χρώμα αυγού: Λευκό
  • Χρόνος εκκόλαψης: 21 ημέρες
  • Χρώματα κότας: Μαύρο, λευκό, καφέ, ασημί, barred, χρυσό λαιμό

Η Luttehone έχει καταγωγή από την Δανία και πολύ στενή συγγένεια με την Danish Landhone. Παλιά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στα νησιά Funes και Samso της Δανίας. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα πολύ κοντά πόδια τα οποία έχουν μήκος μερικά εκατοστά. Ο νανισμός από ότι φαίνεται υπήρχε από την αρχαιότητα όμως μόλις το 1952 έγινε η συστηματική εκτροφή της κοντής ράτσας μέσα από επιτυχημένες επιλεκτικές διασταυρώσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν το 1967. Η αρχική καταγωγή της Luttehone είναι άγνωστη. Λόγω των πολύ κοντών τους ποδιών έχουν ένα χαρακτηριστικό περπάτημα το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε σαν “τσαπατσούλικο” και από εκεί προέρχεται το δανέζικο όνομά της.

Είναι μια μεσαίου μεγέθους ράτσα με σφιχτό και δυνατό σώμα με τα κοκόρια να ζυγίζουν 2,25 κιλά και οι κότες 2 κιλά. Το στήθος είναι προτεταμένο ενώ η πλάτη σχηματίζει μεγάλη καμπύλη. Η ουρά είναι μακριά με όμορφα φτερά που ιριδίζουν στις ακτίνες του ηλίου. Τα πόδια της είναι ιδιαίτερα κοντά μόλις μερικά εκατοστά και το χρώμα τους είναι λευκό-γκρι. Το λειρί τους είναι μεγάλο με καλοσχηματισμένες αιχμές και κόκκινο ενώ οι λοβοί των αυτιών είναι λευκοί. Θα τη βρούμε στους παρακάτω χρωματισμούς: καφέ, λευκό, μαύρο, barred, ασημί και χρυσόλαιμο.

Έχουν ήρεμο και ευχάριστο χαρακτήρα ενώ οι κότες γίνονται ιδανικές μητέρες ακόμα και για ξένα κλωσόπουλα. Τα αυγά τους είναι σχετικά μεγάλα, λευκά και ζυγίζουν περίπου 58 γραμμάρια με αυγοπαραγωγή μου κυμαίνεται στα 180 με 220 αυγά το χρόνο. Της αρέσει η ελεύθερη βόσκηση ενώ δεν σκάβει ιδιαίτερα το χώμα κάτι που την κάνει ιδανική προσθήκη σε έναν κήπο αφού επιπλέον δεν έχει ιδιαίτερα όρεξη να πετάξει.

Η αναπαραγωγή της Landhone είναι ελαφρώς πολύπλοκη μιας και δεν έχουν όλοι οι απόγονοι κοντά πόδια. Τα κοντά πόδια οφείλονται σε ένα θνησιγενές γονίδιο, το οποίο σημαίνει πως αν υπάρχει σε διπλοειδή μορφή τότε είναι θανατηφόρο για το έμβρυο. Έτσι αν και οι δύο γονείς έχουν κοντά πόδια το μέρος των απογόνων θα πεθάνει ενώ τα περισσότερα θα έχουν κοντά πόδια. Αν η κότα έχει κοντά πόδια και ο κόκορας κανονικά τότε τα μισά κλωσόπουλα θα έχουν κοντά πόδια όμως ή θνησιμότητα θα είναι πολύ μικρή.


e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών