MyDomain

Κότες Swedish flower

  • Προέλευση: Σουηδία
  • Κατηγορία πτηνού (μέγεθος): Μεσαίο
  • Βάρος σε κότες: 2 - 2,5 κιλά
  • Βάρος σε κοκόρια: 2,5 - 3,5 κιλά
  • Παραγωγή αυγών: 150 - 200 αυγά το χρόνο
  • Χρώμα αυγού: Μπεζ
  • Χρόνος εκκόλαψης: 21 ημέρες
  • Χρώματα κότας: Μαύρο, Κίτρινο, Κόκκινο, Μπλε καθώς και συνδυασμούς των παραπάνω

Η ράτσα Swedish flower μας έρχεται από τη Σκανδιναβία και πιο συγκεκριμένα από τη Σουηδία. Μπορούμε να τη συναντήσουμε και ως Swedish Spotted Hen ή Skånsk blommehöna ή Flower Hen. Μία ράτσα με ένα τόσο υπέροχο και ιδιαίτερο όνομα δεν μπορεί παρά να έχει ταιριαστή εμφάνιση και όντως τα φτερά της σχηματίζουν το σχέδιο μιλ-φλερ (mille fleur, χίλια λουλούδια).

Η σουηδική αυτή ράτσα δημιουργήθηκε μέσα από συνεχείς βελτιώσεις εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως αποτέλεσμα διασταυρώσεων από διάφορες πρωτόγονες ράτσες που έφεραν στη χώρα κατακτητές και άποικοι. Οι διασταυρώσεις ήταν τυχαίες και σίγουρα η φυσική επιλογή έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς οι διάφορες ράτσες προσαρμόζονταν στο κλίμα και τις συνθήκες της Σουηδίας.

Είναι η μεγαλύτερη σουηδική ράτσα με τα κοκόρια να φτάνουν τα 3,6 κιλά. Ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες στα αγροκτήματα της Σουηδίας η οποία είχε προσαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στις τοπικές συνθήκες. Δυστυχώς η βιομηχανοποίηση της πτηνοτροφίας στα μισά του 20ου αιώνα είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού της και σχεδόν εξαφανίστηκε. Πριν μερικές δεκαετίες βρέθηκαν μερικά μικρά σμήνη σε κάποια χωριά και έτσι ξεκίνησε η επανεκτροφή της. Σήμερα υπάρχουν περίπου 1000 άτομα και σπάνια μπορούμε να τα βρούμε εκτός Σουηδίας.

Είναι μία μεσαίου μεγέθους ράτσα με κύριο χαρακτηριστικό το σχέδιο λουλουδιών που σχηματίζεται στο πτέρωμά της. Μια και μόνο ματιά θα σας πείσει για την ομορφιά της Swedish flower που είναι σαν χιλιάδες αγριολούλουδα να μπλέκονται πάνω της. Η ράτσα παρουσιάζει μορφολογικά μεγάλες αποκλείσεις μιας και μπορούμε να τη βρούμε τόσο με κορωνίδα όσο και χωρίς. Το σώμα της είναι πλούσιο, εύρωστο και στρογγυλεμένο με τα κοκόρια να έχουν εντυπωσιακή ουρά με μακριά φτερά τα οποία κρέμονται όμορφα. Τα κοκόρια ζυγίζουν μέχρι και 3,6 κιλά ενώ οι κότες φτάνουν τα 2,5 κιλά. Το λοφίο είναι μονό και κατακόκκινο όπως και οι λοβοί των αυτιών. Το μάτια είναι κίτρινα ή πορτοκαλί. Το χρώμα του δέρματος μπορεί να είναι είτε κίτρινο είτε μαυριδερό με τα πόδια να είναι πάντα καφετί. Τη βρίσκουμε στους εξής υπέροχους χρωματισμούς: μπλε, κόκκινο, κίτρινο και μαύρο με την άκρη του κάθε φτερού να είναι λευκή και με τον τρόπο αυτό να σχηματίζεται το εντυπωσιακό σχέδιο των λουλουδιών. Εκτός από τους παραπάνω χρωματισμούς μπορούμε να βρούμε και συνδυασμούς τους όπως μαύρο/άσπρο, κόκκινο/λευκό κ.α. Ο πιο σπάνιος χρωματισμός είναι αυτός που ονομάζεται λεοπάρδαλη του χιονιού όπου κάποιες από τις λευκές άκρες των φτερών είναι μαύρες και δίνουν μια εικόνα χρυσού, λευκού και μαύρου.

Όμως εκτός από την ιδιαίτερη εξωτερική εμφάνιση έχουν εντυπωσιακό χαρακτήρα και αντοχή. Είναι φιλικές προς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που τις φροντίζουν. Έχουν ανεξάρτητο χαρακτήρα, ιδανικές για ελεύθερη βόσκηση όμως παρόλα αυτά αναζητούν την ανθρώπινη συντροφιά. Το δύσκολο και σκληρό περιβάλλον της νότιας Σουηδίας δεν κατάφερε να αφαιρέσει τη γλυκύτητα, το σθένος και την αρχοντιά της. Είναι τρομερά σκληραγωγημένες, έξυπνες, σπάνια αρρωσταίνουν, έτοιμες για εξερεύνηση και ξέρουν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Φυσικά είναι ιδανικά προσαρμοσμένες στο κρύο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Είναι οι ιδανικές κότες και πολύ πρακτικές, κατάλληλες για κρεατοπαραγωγή και αυγοπαραγωγή παρότι μεγαλώνουν γρήγορα μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 χρόνια. Αρχικά τα αυγά της είναι μικρά όμως καθώς περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο μεγάλα μέχρι να φτάσουν το τελικό τους μέγεθος που είναι πολύ μεγάλο. Οι κότες γεννάνε περίπου 150 – 200 αυγά των 60 γραμμαρίων ετησίως, μπεζ χρώματος. Γίνονται πολύ καλές μητέρες όμως δεν κλωσάνε συχνά τα αυγά τους.


e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών