MyDomain
Ιταλικό

Ιταλικό

Το ιταλικό ορτύκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά ορτύκια. Όσοι έχουν δοκιμάσει την εκτροφή τους τα προτιμούν για ...

Jumbo

Jumbo

Τα ορτύκια Jumbo είναι η πιο μεγαλόσωμη ράτσα ορτυκιών που θα βρούμε η οποία μπορεί να φτάσει και τα 350 γραμμάρια ...

Η εκτροφή των ορτυκιών σιγά σιγά αρχίζει και κερδίζει φανατικούς θαυμαστές και στη χώρα μας. Τα ορτύκια που θα βρούμε σήμερα στην Ευρώπη ανήκουν στο γένος Coturnix της οικογένειας Phasianidae και είναι αποδημητικό πτηνό. Με διάφορες διασταυρώσεις αναπτύχθηκαν διάφορα είδη τα πιο σημαντικά από τα οποία είναι το ιαπωνικό, που είναι το πιο δημοφιλές για εκτροφή, και το ευρωπαϊκό.

Το χαρακτηριστικό του ορτυκιού είναι το χρώμα του φτερώματός του, κίτρινο και καφέ ραβδώσεις. Γύρω από τα μάτια έχει μια λευκή γραμμή ενώ τα αρσενικά έχουν και λευκό πιγούνι. Ανήκει στα μικρόσωμα ελαφριά πουλιά με βάρος περίπου 90-130 γραμμάρια. Τα φτερά του είναι μεγάλα και μακριά για να μπορεί να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις εύκολα και γρήγορα.

Η διατροφή του ορτυκιού αποτελείται κυρίως από σπόρους και έντομα που βρίσκει στο έδαφος, γεγονός που καθιστά την φάρμα Πατέρας ιδανική για το μεγάλωμά του μιας και όλα μας τα πουλιά διαθέτουν άπλετο ελεύθερο χώρο για να αναπτύξουν όλες τις συμπεριφορές που θα είχαν και αν ήταν ελεύθερα. Είναι πολύ δύσκολο να το δει κάποιος στη φύση μιας και με τον παραμικρό θόρυβο εξαφανίζεται στη χαμηλή βλάστηση ή ανάμεσα από τα σπαρτά.

Όσον αφορά την αναπαραγωγή του στη φύση, γεννάει περίπου 7-12 αυγά τα οποία εκκολάπτονται μετά από περίπου 16-18 μέρες ταυτόχρονα. Τα μικρά μπορούν να περπατήσουν αμέσως ενώ μετά από 10-11 μέρες μπορούν και να πετάξουν. Μέσα σε 19 μέρες οι νεοσσοί έχουν αποκτήσει όλο τους το φτέρωμα. Ξεχωρίζουν από τα ενήλικα χάρη στο χρώμα χρώμα του ταρσού που στα ενήλικα είναι ροζ ενώ στους νεοσσούς κίτρινο.

Κατά τη διάρκεια της εκτροφής ορτυκιών πολλές φάρμες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό θανάτων οι οποίοι οφείλονται στο καταπλάκωμα αν προκληθεί πανικός. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ενήλικα άτομα όταν τρομάξουν θέλουν να πετάξουν κάτι που είναι αδύνατο σε έναν μικρό και περιορισμένο χώρο. Για αυτό στη φάρμα Πατέρας έχουμε φροντίσει τα ορτύκια μας να μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε μεγάλους χώρους ώστε να εξαλείψουμε την πιθανότητα να πατηθούν από άλλα. Επίσης το περιβάλλον μας είναι ήσυχο και απομακρυσμένο από δρόμους ή άλλες πηγές που θα μπορούσαν να τα τρομάξουν εύκολα.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για κρέας και αυγά ορτυκιού αυξάνεται συνεχώς στην Ευρώπη. Στην Ασία ήδη από τον 11ο αιώνα οι Ιάπωνες άρχισαν να τα ενσωματώνουν στη διατροφή τους. Στην Ευρώπη μόλις πρόσφατα άρχισαν να κατανοούν την υψηλή διατροφική τους αξία. Το κρέας είναι χαμηλό σε λιπαρά και νάτριο. Αποτελεί καλή πηγή πρόσληψης σιδήρου, ψευδαργύρου, σεληνίου, φωσφόρου και βιταμίνης Β6. Τα αυγά τους έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη ενώ είναι πλούσια σε σελήνιο, βιταμίνη Α και σιδήρο.

Στη φάρμα Πατέρα τηρούμε πάντα όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τα ορτύκια μας, όπως και όλα τα πουλιά μας, να μεγαλώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι τα ορτύκια μας είναι ευτυχισμένα και αυτό φαίνεται στη συμπεριφορά τους και την ανάπτυξή τους. Επιπλέον μειώνονται τα κρούσματα ασθενειών αλλά και συμπεριφορές των ορτυκιών που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Στη φάρμα μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ορτύκια σε πολύ συμφέρουσες τιμές.

e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών