MyDomain
 • Πάπια Mandarin
 • Σπάνια πάπια Mandarin
 • Πάπια Mandarin σε λίμνη
 • Πάπια Mandarin
 • Σπάνια πάπια Mandarin
 • Πάπια Mandarin σε λίμνη

Πάπια Mandarin (Μανταρίν)

 • Προέλευση: Κίνα, Ιαπωνία
 • Κατηγορία πτηνού (μέγεθος): Μικρό
 • Βάρος αρσενικού: Περίπου 540 - 680 γραμμάρια
 • Βάρος θηλυκού: Περίπου 500 - 680 γραμμάρια
 • Αριθμός αυγών: 8 - 12 το χρόνο
 • Χρώμα αυγού: Κρεμ
 • Χρόνος εκκόλαψης: 28 ημέρες
 • Ηλικία προς πώληση: Από 7 μηνών και πάνω

Ο μανδαρίνος θεωρείται, όχι άδικα, η ομορφότερη πάπια. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια έχει μαγέψει καλλιτέχνες στην Ασία (Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα) που τον έχουν απαθανατίσει σε έργα τέχνης. Ενώ ταυτόχρονα στην Άπω Ανατολή θεωρείται σύμβολο αγάπης και πίστης μιας και η λαϊκή παράδοση θέλει να ζευγαρώνει για μια ζωή.

Η πάπια Mandarin ένα υδρόβιο νηκτικό πτηνό της Ανατολικής Ασίας του οποίου η ομορφιά έχει μαγέψει τους Ευρωπαίους με αποτέλεσμα να έχει εισαχθεί σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Για την αναπαραγωγή του προτιμάει λίμνες ή ποτάμια με πυκνά δάση ή θαμνώδη βλάστηση. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορούμε να τη βρούμε και σε πιο ανοιχτές εκτάσεις όπως πλημμυρισμένα χωράφια, έλη ή ποταμούς.

Ο αρσενικός και ο θηλυκός Μανδαρίνος διαφέρουν έντονα μεταξύ τους. Η εικόνα μιας αρσενικής πάπιας Mandarin δύσκολα ξεχνιέται. Γύρω από τα μάτια σχηματίζεται μια λευκή ημισέληνος η οποία τελειώνει σαν μια λεπτή γραμμή στον τράχηλο. Στην κορυφή του κεφαλιού του σχηματίζεται μια γραμμή από τρία χρώματα, από το ράμφος ξεκινάει ένα σκούρο πράσινο κομμάτι το οποίο γίνεται κόκκινο στην κορυφή του κεφαλιού για να καταλήξει πρασινομπλέ στον τράχηλο. Κάτω από μάτια σχηματίζεται ένα ημικύκλιο από ανοιχτοκίτρινα φτερά τα οποία όσο απομακρύνονται από τα μάτια σκουραίνουν μέχρι να γίνουν πυρόξανθα και να σχηματίσουν μακριές “φαβορίτες”. Το στήθος έχει μωβ χρώμα ενώ στα εκεί που τελειώνει σχηματίζονται ασπρόμαυρες γραμμές. Τα πλαϊνά του σώματος είναι ώχρα και πάλι στα τελειώματα υπάρχουν ασπρόμαυρες λωρίδες. Στα πλάγια της ουράς σχηματίζονται δύο όρθια ωχρο-μπεζ τρίγωνα τα οποία λέγονται ιστία. Το κάτω μέρος του σώματος είναι λευκό ενώ η ουρά παρουσιάζει έναν συνδυασμό από τα παραπάνω χρώματα. Το ράμφος είναι κοκκινωπό ενώ τα πόδια και οι ταρσοί πορτοκαλί. Τα χρώματα αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα κατά την φάση της αναπαραγωγής ενώ στη συνέχεια ατονίζουν.

Αντιθέτως το φτέρωμα του θηλυκού Μανδαρίνου δεν είναι καθόλου εντυπωσιακό και κυμαίνεται στις αποχρώσεις του καφέ, γκρι και μαύρου. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες πάπιες είναι ο άσπρος οφθαλμικός δακτύλιος. Το κάτω μέρος είναι μαύρο – γκρι με διάσπαρτες ανοιχτόχρωμες κηλίδες. Στα μέσα Μαΐου οι πάπιες Mandarin αλλάζουν το πτέρωμά τους σταδιακά και για ένα περίπου μήνα δεν μπορούν να πετάξουν.

Τρέφονται κυρίως με σπόρους και βλαστούς που βρίσκονται σε ξηρά και νερό. Αγαπημένη τους λιχουδιά αποτελούν σαλιγκάρια, μικρά ψαράκια, φιδάκια, μαλάκια και έντομα. Έχουν την ικανότητα να προσαρμόζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την εποχή και τις διαθέσιμες πηγές. Συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας βρίσκονται σε κλαδιά δέντρων ενώ κατεβαίνουν για εύρεση τροφής όταν ο ήλιος αρχίσει να πέφτει. Πετούν γρήγορα και με μεγάλη ευελιξία ανάμεσα από δέντρα και κλαδιά. Είναι πουλιά ανθεκτικά στις θερμοκρασίες.

Χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς λόγους σε πάρκα, κήπους και ζωολογικούς κήπους. Λέγεται πως το κρέας τους είναι άνοστο ενώ όσο αφορά τα αυγά τους γεννούν περίπου 8-12 μικρά ανοιχρόχρωμα αυγά. Στη φάρμα Πατέρας διατίθενται προς πώληση πάπιες Mandarin σε πολύ καλές τιμές. Όποιος ενδιαφέρεται για αγορά μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς μαζί μας.


e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών