MyDomain
Χήνα παραγωγής

Χήνα παραγωγής

Οι λευκές και γκρίζες χήνες αποτελούν μια συνηθισμένη προσθήκη στα κοτέτσια της βόρειας Ευρώπης. Τις προτιμούν για τα αυγά τους, το ...

Οι χήνες είναι αποδημητικά υδρόβια πτηνά τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Anatidae. Η οικογένεια περιλαμβάνει περίπου 15 είδη τα οποία νιώθουν πιο άνετα σε ψυχρό κλήμα. Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης αποτελούν ένα συνηθισμένο θέαμα στις αγροτικές περιοχές. Στις χήνες αρέσει πολύ το νερό και για αυτό ζει πάντα κοντά σε λίμνες, ποτάμια ή έλη.

Χαρακτηριστικό της είναι ο μακρύς λαιμός, σε σχέση με το μικρό της σώμα και τα κοντά της πόδια. Τα δάχτυλα στα πόδια της είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με τη νηκτική μεμβράνη η οποία βοηθάει στην κίνηση στο νερό. Το φτέρωμά της είναι λευκό ή γκρι – σταχτί. Το ράμφος της είναι μέτριο και έχει μια λεπτή μεμβράνη η οποία φέρει εγκάρσια σκισίματα. Έτσι όταν προσλαμβάνει τροφή από το νερό μπορεί και το βγάζει μέσα από αυτές τις τρύπες. Γενικά οι χήνες χαρακτηρίζονται για την ευκολία στην κολύμβηση και τη μεγάλη αντοχή κατά την πτήση. Η τροφή τους αποτελείται κυρίως από σπόρους, έντομα, μαλάκια και τρυφερούς βλαστούς.

Η χήνα γεννά λίγα αυγά σε σχέση με τις κότες και τις πάπιες. Το θηλυκό φτιάχνει φωλιά συνήθως ανάμεσα σε καλάμια και φροντίζει να τα μικρά. Όμως και το αρσενικό συμμετέχει ενεργά στην ανατροφή των μικρών. Επίσης είναι συχνό το φαινόμενο, ανάλογα με το είδος, να σχηματίζουν ζευγάρια με άτομα του ίδιου φύλλου.

Οι χήνες χαρακτηρίζονται ως ανθεκτικά πουλιά τα οποία έχουν με μικρό κόστος διατροφής και τρομερή αντοχή σε αντίξοες συνθήκες. Σε πολλές περιπτώσεις το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χωράφι γεμάτο με χόρτα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Από εμβόλια είναι απαραίτητο να γίνει αυτό της παστερέλλωσης, ενώ σε περίπτωση που βόσκουν έξω είναι καλό να γίνει ένας προληπτικός εμβολιασμός για παράσιτα.

Η χήνες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των αυγών τους αλλά και κρέατος. Τα αυγά τους είναι μεν λίγα είναι όμως πολύ νόστιμα και από πολλούς θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα. Τα μέγεθός τους είναι περίπου 3 φορές όσο της κότας και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος. Αποτελούν καλή πηγή πρόσληψης ασβεστίου, πρωτεϊνών, φωσφόρου και σεληνίου και ψευδαργύρου.

Το κρέας της χήνας είναι δυσεύρετο στην ελληνική αγορά ως φρέσκο ενώ πιο συχνά μπορούμε να βρούμε κατεψυγμένο. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φώσφορο και σελήνιο ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Δυστυχώς όμως έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος κάτι που πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν προβλήματα με τη χοληστερίνη.

Στη φάρμα Πατέρας τηρούμε πάντα όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε οι χήνες μας να ζούνε σε ένα υγιές περιβάλλον όπου μπορούν να μεγαλώνουν με ασφάλεια και φροντίδα. Προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε όλα μας τα ζώα για να μπορούν να είναι ευτυχισμένα, κάτι που μας το ανταποδίδουν με την αγάπη τους!

Νεαρές χήνες εκτροφής σε φάρμα
e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών