MyDomain

Γρίπη των πτηνών

Τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο η γρίπη των πτηνών. Εκατομμύρια πτηνά θανατώθηκαν υπό τον φόβο της ασθένειας και της μετάδοσής της στον άνθρωπο. Για να δούμε όμως τι ακριβώς είναι αυτή η γρίπη των πτηνών. Καταρχάς να τονίσουμε πως δεν περιορίζεται μόνο σε οικόσιτα ζώα όπως οι κότες, οι γαλοπούλες, οι πάπιες και οι χήνες αλλά προσβάλει και τα άγρια πουλιά.

Υπάρχουν δύο στελέχη ή μορφές της γρίπης. Η μία έχει υψηλή παθογένια μεταδίδεται πολύ εύκολα και αποβαίνει μοιραία για τις περισσότερες κότες. Η δεύτερη που είναι και η πιο συνηθισμένη έχει χαμηλή παθογένια, τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος και σπάνια είναι θανατηφόρα.

Τα συμπτώματα είναι δύσκολο να αναγνωριστούν σε αρχικά στάδια μιας και τα υγιή κοτόπουλα αργούν να τα εμφανίσουν και ενώ είναι φορείς διασπείρουν την ασθένεια στα υπόλοιπα πτηνά. Η εξέλιξη της νόσου είναι τόσο γρήγορη που τα πουλερικά μπορεί να πεθάνουν μέσα σε μερικές ώρες. Κάποια από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υγρά μάτια, μείωση της όρεξης, της κίνησης και της παραγωγής αυγών, βήχα, υγρό στο λειρί, αίμα στα πόδια και ξαφνικό θάνατο. Βέβαια ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσουμε ότι ήταν πραγματικά γρίπη των πουλερικών είναι με εργαστηριακές μεθόδους.

Η διασπορά της γρίπης μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Συνήθως μεταδίδεται από το ένα πτηνοτροφείο (ή κοτέτσι) στο άλλο από τα ίδια τα πουλιά, ή από την κοινή χρήση εξοπλισμού. Ο πιο συνήθης τρόπος μετάδοσης είναι με την εισαγωγή καινούργιων κοτών οι οποίες είναι άρρωστες και μεταδίδουν τη γρίπη σε όλα μας τα πτηνά. Ένας άλλος τρόπος είναι να μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι τον ιό στα ρούχα ή τα παπούτσια μας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την καθαριότητα μας μιας και ο ιός μπορεί να επιζήσει μέχρι και 100 μέρες μέσα σε κουτσουλιές. Τέλος τα μεταναστευτικά πουλιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε μεγάλες αποστάσεις.

    Στα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

  • Καθαριότητα και υγιεινή:
    Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καθαρό το χώρο που ζούνε οι κότες, τις ποτίστρες και τις ταΐστρες τους. Στη φάρμα μας δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην καθαριότητα γιατί είναι σημαντική για την πρόληψη πολλών ασθενειών όπως οι κοτόψειρες και το μυκόπλασμα. Απολυμαίνουμε και καθαρίζουμε καλά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθώς και το κοτέτσι. Δεν αφήνουμε φαγητά έξω γιατί έτσι ενθαρρύνουμε άγρια πουλιά να τρώνε με τις κότες μας και είμαστε προσεκτικοί με τα ρούχα μας, τα φοράμε μόνο όταν ήμαστε με τις δικές μας κότες.

  • Περιορισμός των άγριων πτηνών:
    Προσέχουμε οι κότες μας να μην έρχονται σε επαφή με τα άγρια πουλιά γιατί όπως είπαμε τα μεταναστευτικά πουλιά μπορεί να είναι φορείς της γρίπης.

  • Δεν μοιραζόμαστε τον εξοπλισμό μας:
    Όταν στην περιοχή μας υπάρχει έξαρση του φαινομένου είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην δίνουμε σε άλλους τον εξοπλισμό μας όπως ταΐστρες, ποτίστρες ή φτυάρια.

  • Νέα πουλιά:
    Όταν το η γρίπη των πτηνών είναι σε έξαρση δεν προσθέτουμε καινούργια πουλιά στα υπάρχοντα. Μιας και ο ιός αργεί πολύ να δείξει τα συμπτώματά του (μέχρι και 30 μέρες) δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν τα πουλιά που προμηθευτήκαμε είναι υγιή. Όπως και να έχει καινούργιες κότες παίρνουμε πάντα από μια πιστοποιημένη φάρμα με καλή φήμη στην οποία είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές.

Ευτυχώς η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος άνθρωπος τη γρίπη είναι εξαιρετικά μικρή. Επίσης αν καταναλώσουμε κατά λάθος αυγά ή κρέας από πουλιά που νοσούν δεν διατρέχουμε κίνδυνο εφόσον αυτά έχουν μαγειρευτεί σωστά και δεν είναι ωμά. Όσο για την αντιμετώπιση η χρήση αντιβιοτικών και η καλή διατροφή μπορεί να μειώσουν τις απώλειες αλλά δυστυχώς η συνήθης πρακτική είναι η θανάτωση.


e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών