MyDomain
Πρόγραμμα εμβολιασμού

Πρόγραμμα εμβολιασμού

1η μέρα: Γίνονται 3 εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, εμβολισμός με ψεκασμό για τις ασθένειες λοιμώδη βρογχίτιδα με εμβόλιο Β1 (στο νερό), ψευδοπανώλη με ...

Ένα από το πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας όσο αφορά τις κότες αλλά και τα άλλα πτηνά όπως οι πάπιες, οι χήνες, οι γαλοπούλες, οι πέρδικες και τα ορτύκια είναι ο εμβολιασμός τους. Τα εμβόλια είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των πουλερικών και πρέπει να έχουμε υπόψη πως όταν αυτά ζούνε με μεγάλες ομάδες η μετάδοση των ασθενειών είναι ταχύτερη και ευκολότερη.

Τα εμβόλια βοηθάνε τις κότες μας να δημιουργήσουν ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν προσφέρουν ολική προστασία. Επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως κάποιες ασθένειες έχουν πολλά στελέχη και το εμβόλιο που χρησιμοποιήσαμε να μην περιέχει το στέλεχος, τον τύπο δηλαδή, που θα προσβάλει το πτηνό μας. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε και να χορηγήσουμε σωστά το εμβόλιο ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για τη σωστή διατήρηση των εμβολίων πρέπει να προσέξουμε την ημερομηνία λήξης, να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το φως και η θερμοκρασία τους να είναι μεταξύ 1 και 7 °C.

Υπάρχουν τρεις τύποι εμβολίων που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτοί που περιέχουν: α) όλον τον μικροοργανισμό αλλά εξασθενημένου, β) ένα ζωντανό μέρος του μικροοργανισμού που προκαλεί την ασθένεια, γ) ολόκληρο τον μικροοργανισμό αλλά νεκρό. Στην τελευταία περίπτωση τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά όσο στις δύο πρώτες. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να εφαρμοστούν με ψεκασμό, ένεση ή πόση.

Πριν κάνουμε οποιοδήποτε από τα εμβόλια πρέπει να κάνουμε μια προετοιμασία και να έχουμε στο νου μας κάποια πράγματα. Δεν εμβολιάζουμε κότες που γεννάνε αυγά γιατί με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η πιθανότητα να μεταδοθεί η ασθένεια εκτός του κοτετσιού. Τα εμβόλια γίνονται μόνο σε πτηνά που είναι υγιή και όχι εξασθενημένους οργανισμούς. Σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι είναι καλύτερα να μιλήσουμε με τον κτηνίατρό μας. Ελέγχουμε αν το εμβόλιο έχει αποθηκευτεί σωστά, αν αναγράφονται όλες οι πληροφορίες πάνω και αν δεν έχει λήξει. Τέλος το πιο σημαντικό είναι να χορηγούμε το εμβόλιο τη σωστή χρονική περίοδο, να έχει δηλαδή ο νεοσσός μας τη σωστή ηλικία ώστε να του προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Επιπλέον όταν το εμβόλιο μας είναι πόσιμο πρέπει να σιγουρευτούμε πως η ποτίστρα μας είναι καθαρή και πως το νερό μας δεν περιέχει χλώριο. Μιάμιση ώρα πριν τη χορήγηση απομακρύνουμε την ποτίστρα ή διακόπτουμε την παροχή νερού για να είμαστε σίγουροι πως οι κότες μας θα πιούνε από το νερό με το εμβόλιο.

Στον εμβολιασμό με ψεκασμό σιγουρευόμαστε πως η αναλογία που βάζουμε είναι η σωστή και πως χρησιμοποιούμε την κατάλληλη ποσότητα ψεκαστικού υγρού για την κάθε κότα. Καθαρίζουμε καλά την ψεκαστήρα μας ώστε να μην έχει άλλα υπολείμματα μέσα και ψεκάζουμε στα φτερά. Επίσης για να είναι πιο ήρεμες οι κότες μας τις απομονώνουμε κάπου με λίγο φωτισμό και διαλέγουμε την πιο δροσερή ώρα της ημέρας. Αφού τελειώσουμε δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε την ψεκαστήρα.

Τέλος κάποια από τα ενέσιμα εμβόλια χρειάζονται ειδική προετοιμασία, όπως να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οπότε σιγουρευόμαστε ότι έχουμε διαβάσει όλες τις οδηγίες σωστά για τυχόν ειδικούς χειρισμούς. Εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας έχουμε και έναν βοηθό να μας κρατάει την κότα και τέλος κάνουμε το εμβόλιο στο σωστό σημείο. Είναι σημαντικό όταν κάνουμε τα εμβόλια ο χώρος μας να είναι καθαρός ώστε να μην υπάρξει κάποια επιμόλυνση.

Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι το εξής: πρόγραμμα εμβολιασμού



Κατάλληλα εμβόλια σε πουλερικά
e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών