MyDomain
  • Κότα που έχει πέσει θύμα κανιβαλισμού
  • Πτηνό κατόπιν κανιβαλισμού
  • Κότα που έχει πέσει θύμα κανιβαλισμού
  • Πτηνό κατόπιν κανιβαλισμού

Κανιβαλισμός

Ο κανιβαλισμός στις κότες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο ειδικά όταν αυτές είναι σε εντατικές μορφές εκτροφής, συνωστισμένες μέσα σε κλουβιά. Συνήθως παρατηρείται σε κότες αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα πουλερικά όπως η γαλοπούλα, οι πάπιες, οι χήνες και τα ορτύκια. Στην πιο απλή του μορφή είναι ένα απλό τσίμπημα των φτερών και μπορεί να φτάσει μέχρι το φάγωμα του δέρματος ή και του ίδιου του ζώου. Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι μια συνήθεια που από ότι φαίνεται αρέσει στις κότες μιας εάν το ξεκινήσει μία αμέσως αρχίζουν να τη μιμούνται και άλλες μέσα στο κοτέτσι. Η κατάσταση αυτή έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των πουλερικών αφού τους προκαλεί υψηλά επίπεδα στρες με αποτέλεσμα μείωση στην παραγωγή αυγών και την ποιότητα του κρέατος.

    Οι παράγοντες οι οποίοι προάγουν τον κανιβαλισμό είναι οι εξής:

  • Υπερβολικός φωτισμός
    Ο υπερβολικός φωτισμός αλλά και η έκθεση σε φως για υπερβολικό μεγάλο χρονικό διάστημα κάνει τα πουλιά να γίνονται επιθετικά. Στα πτηνοτροφεία ελευθέρας βοσκής όπως το δικό μας δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο αφού τα πτηνά ακολουθούν τον βιολογικό κύκλο της μέρας και της νύχτας.

  • Ο συνωστισμός των πτηνών
    Η συγκέντρωση πολλών πουλερικών σε έναν μικρό χώρο αυξάνει το άγχος τους με αποτέλεσμα να ξεσπάνε τσιμπώντας το ένα το άλλο κάτι που αν αμεληθεί οδηγεί στον κανιβαλισμό. Στις φάρμες σαν τη δική μας ο άπλετος εξωτερικός χώρος που υπάρχει βοηθάει να μειωθούν στο ελάχιστο τέτοιες συμπεριφορές.

  • Έλλειψη τροφής και νερού
    Σε καταστάσεις όπου η πρόσβαση σε νερό και τροφή δεν είναι επαρκής οι κότες αναγκάζονται να δίνουν “μάχες” ώστε να τα εξασφαλίσουν. Αυτές οι μάχες οδηγούν στην αύξηση του φαινομένου του κανιβαλισμού μιας και οι κότες που κυριαρχούν παίρνουν πρώτες σειρά για φαγητό και νερό. Είναι λοιπόν απαραίτητο οι κότες μας να έχουν πρόσβαση σε άπλετη τροφή και νερό αλλά και να υπάρχουν πολλές θέσεις στις ποτίστρες και ταΐστρες.

  • Υψηλές θερμοκρασίες
    Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον κανιβαλισμό. Αφορά κυρίως τα πτηνοτροφεία όπου οι κότες βρίσκονται σε κλωβούς και έτσι ο υπερβολικός συνωστισμός προκαλεί περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Η μέτρηση της θερμοκρασίας θα πρέπει να γίνεται στο ύψος των πτηνών. Μιας και στη φάρμα Πατέρας οι κότες και τα άλλα πτηνά κατά τη διάρκεια της ημέρας βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα.

  • Πουλιά με διαφορετική εμφάνιση
    Οι κότες είναι πολύ καλές στο να διακρίνουν τις διαφορές ,έτσι οποιαδήποτε διαφορά στην εμφάνιση ή στο μέγεθος έχει σαν αποτέλεσμα να δέχονται επιθέσεις από τις υπόλοιπες κότες. Η σωστή πρακτική εκτροφής προστάζει τα διαφορετικά είδη και ράτσες να βρίσκονται ξεχωριστά ώστε να μην συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Στη φάρμα μας όπου εκτρέφεται μια μεγάλη ποικιλία ειδών είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον σωστό διαχωρισμό.

  • Διατροφή
    Έχει παρατηρηθεί πως η λανθασμένη διατροφή όπως χαμηλή ποσότητα φυτικών ινών και υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια προκαλούν υπερδιέγερση και επιθετικότητα στις κότες. Έτσι η ανάγκη για ένα σωστό και πλήρες σιτηρέσιο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

  • Άλλοι παράγοντες
    Άλλοι παράγονται που επηρεάζουν το ποσοστό κανιβαλισμού είναι η αλλαγή περιβάλλοντος όπως η μεταφορά σε ένα καινούργιο κοτέτσι, η προσθήκη καινούργιων πτηνών. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει πάντα να έχουμε τις κότες μας υπό συνεχή παρακολούθηση ώστε αν εμφανιστούν περιπτώσεις κανιβαλισμού να τις σταματήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν. Είναι αυτονόητο πως δεν αφήνουμε να παραμείνουν στο κοτέτσι τραυματισμένες, άρρωστες ή νεκρές κότες.


Στη φάρμα Πατέρας για να μειώσουμε τα επίπεδα κανιβαλισμού μεταξύ των πτηνών μας τα αφήνουμε να κινούνται ελεύθερα σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους όπου μπορούν να τρέφονται φυσικά με σπόρους, χορτάρια και έντομα. Τους προσφέρουμε μεγάλες ποσότητες νερού φαγητού προσέχοντας να είναι πάντα φρέσκο και καθαρό. Προσέχουμε οι κότες μας να είναι πάντα υγιείς και να μην φέρουν τραύματα σε περίπτωση που εντοπιστούν τέτοια πτηνά απομακρύνονται και τους παρέχετε την κατάλληλη θεραπεία σε συνεργασία με τον κτηνίατρό μας.

Τέλος πρακτικές για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων είναι να κόψουμε το ράμφος και να αφήσουμε τα 2/3 του αρχικού μήκους. Κάτι τέτοιο δεν τραυματίζει ούτε πονάει τις κότες δυσχεραίνει όμως την πρόσληψη τροφής ειδικά τις πρώτες μέρες. Μια τέτοια ενέργεια πρέπει να γίνεται με προσοχή και από άτομα που έχουν εμπειρία.


e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών