MyDomain
  • Κότες που τρώνε τα αυγά τους
  • Κότες που τρώνε τα αυγά τους

Ωοφαγία

Η ωοφαγία είναι μια από αυτές τις συνήθειες που έτσι και εμφανιστούν, κυρίως στις κότες αλλά και στα άλλα πουλερικά όπως η γαλοπούλα, τα ορτύκια, οι χήνες και οι πάπιες μπορεί να εξελιχθεί σε μάστιγα. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει σαν απλή περιέργεια. Η κότα σπάει κατά λάθος το τσόφλι ενός αυγού το δοκιμάζει και το βρίσκει εξαιρετικά θρεπτικό και εύγευστο. Έτσι αποφασίζει να το συνεχίσει με αποτέλεσμα να τη μιμηθούν πολύ γρήγορα και άλλες. Η συνήθεια αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί το γρηγορότερο δυνατόν γιατί εάν εγκατασταθεί στο κοτέτσι μας θα είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως οι κότες είναι περίεργα ζώα και έτσι και δουν κάτι καινούργιο που μοιάζει με φαγητό θα θελήσουν να το δοκιμάσουν.

    Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην ωοφαγία είναι οι παρακάτω:

  • Μεγάλος αριθμός από κότες
    Σε περίπτωση που το κοπάδι μας είναι μεγάλο μπορεί να μην υπάρχουν αρκετές φωλιές ώστε όλες οι κότες να γεννήσουν τα αυγά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στριμώχνονται και να γίνονται ανταγωνιστικές μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν μια θέση στη φωλιά. Στη φάρμα Πατέρας έχουμε βρει πως η κατάλληλη αναλογία είναι μία φωλιά ανά 4-5 κότες.

  • Οι φωλιές δεν είναι κατάλληλες
    Οι φωλιές που έχουμε βάλει μπορεί να είναι υπερβολικά σκληρές με αποτέλεσμα όπως κάθονται να σπάνε τα αυγά. Αυτό αντιμετωπίζεται βάζοντας άχυρα ή κάποιο άλλο μαλακό υλικό ως υπόστρωμα. Πολλές φορές οι φωλιές που έχουμε να είναι υπερβολικά μεγάλες και στην προσπάθεια να στριμωχτούν δύο κότες κάποια από τα αυγά μας να σπάσουν.

  • Ξεχασμένα αυγά
    Τα αυγά μας πρέπει να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα στη φωλιά για να μην προκαλέσουν τις κότες για δοκιμή. Μπορούμε να εφαρμόσουμε το εξής κόλπο: βάζουμε κάτι που να μοιάζει με αυγό μέσα στη φωλιά, όπως ένα ψεύτικο αυγό, και όταν προσπαθήσουν να το σπάσουν οι κότες μας θα δούνε πως είναι άθραυστο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα θελήσουν να σπάσουν και τα αληθινά αυγά.

  • Ελλιπής διατροφή
    Η έλλειψη ασβεστίου προκαλεί εύθραυστα αυγά έτσι όταν μια κότα πατήσει πάνω μπορεί να το σπάσει και να το δοκιμάσει. Στις φάρμες ελευθέρας βοσκής όπως η δική μας το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίζεται μιας και το χώμα που υπάρχει στον εξωτερικό χώρο προσφέρει το απαραίτητο ασβέστιο στη διατροφή τους. Άλλο ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο στη διατροφή είναι οι πρωτεΐνες όπου η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει τις κότες να δοκιμάσουν από τα αυγά τους.


Το σημαντικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της ωοφαγίας είναι οι κότες μας να περνάνε μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξωτερικούς χώρους, όπως κάνουμε εμείς στη φάρμα μας. Με τον τρόπο αυτό έχουν τη δυνατότητα για μια ισορροπημένη διατροφή από το φυσικό περιβάλλον και επιπλέον δεν “βαριούνται” κλεισμένες μέσα σε ένα κλουβί. Εκτός από τη διατροφή δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και σε ακραίες περιπτώσεις δίψας οι κότες μπορεί να αρχίσουν να τρώνε αυγά για να καλύψουν τις ανάγκες τους, οπότε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν αρκετό νερό.

Σιγουρευόμαστε ότι έχουμε αρκετές μαλακές φωλιές για τις κότες μας και απομακρύνουμε κότες που θέλουν να κλωσήσουν τα αυγά τους. Τοποθετούμε τις φωλιές μας σε κάποιο σκοτεινό και ήσυχο μέρος ώστε να προσφέρουμε ένα ήρεμο περιβάλλον στις κότες που θα γεννήσουν αυγά. Ο έντονος φωτισμός και διάφοροι θόρυβοι μπορεί να τις τρομάξουν και τρέχοντας να σπάσουν κάποιο αυγό. Τέλος δεν ξεχνάμε σε περίπτωση που κάποιο αυγό σπάσει να καθαρίσουμε το γρηγορότερο τη φωλιά ώστε οι κότες μας να μην μπορέσουν να το δοκιμάσουν.

Εάν παρά τα μέτρα που πήραμε παρατηρήσουμε κότες να σπάνε και να τρώνε τα αυγά τους πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Απομακρύνουμε τα πουλιά που το κάνουν το γρηγορότερο δυνατόν και παρατηρούμε εάν η συμπεριφορά αυτή έχει εγκατασταθεί στο κοτέτσι μας. Συχνά αρκεί η απομάκρυνση του “θύτη” για να ξεπεράσει την παραβατική συμπεριφορά. Δεν ξεχνάμε να συλλέγουμε τα αυγά μας τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια τις κότες να τα δοκιμάσουν. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψεύτικα αυγά τα οποία δεν σπάνε για να τους ξεμάθουμε αυτή τη συνήθεια.


e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών