MyDomain

Τί είναι οι κότες υβρίδια

Οι κότες υβρίδια δεν είναι τίποτε αλλά από ράτσες που δημιουργήθηκαν από τη διασταύρωση δύο ή περισσοτέρων καθαρόαιμων ρατσών. Αυτές οι διασταυρώσεις δεν είναι κάτι νέο, από πάντα οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βελτιώσουν τις υπάρχουσες ράτσες κάνοντας στοχευμένες διασταυρώσεις για να πάρουν κότες με αυξημένη παραγωγή κρέατος ή αυγών.

Οι περισσότερες κότες υβρίδια είναι εμπορικές ράτσες οι οποίες δημιουργήθηκαν γύρω στο 1950. Σκοπός τους ήταν να κάνουν περισσότερα από 300 αυγά το χρόνο, πολύ περισσότερα δηλαδή από τις παραδοσιακές ράτσες. Βέβαια η αυξημένη αυτή παραγωγή των 250 - 300 αυγών το χρόνο διαρκεί για περίπου 3 - 4 χρόνια. Οι κότες υβρίδια σπάνια κλωσάν τα αυγά τους κάτι το οποίο είναι λογικό αφού οι κότες που κλωσάν έχουν μειωμένη αυγοπαραγωγή. Επιπλέον είναι πιο οικονομικές από τις παραδοσιακές ράτσες. Είναι η κατάλληλη επιλογή για όποιον θέλει να πάρει γρήγορα πολλά αυγά.

Αυτό που συντέλεσε στη μεγάλη δημοτικότητα των υβριδίων είναι η γρήγορη ανάπτυξη, η μεγάλη αυγοπαραγωγή και κρεατοπαραγωγή. Όμως η πραγματική επανάσταση έγινε με τα υβρίδια αυτόματου προσδιορισμού φύλου. Αυτό σήμαινε πως το αρσενικό και θηλυκό κοτόπουλο ξεχώριζαν από την πρώτη μέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους επιτρέποντας έτσι την πιο στοχευμένη παραγωγή.

Αυτή τη στιγμή το πιο γνωστό υβρίδιο είναι η ISA Brown μία κότα με εξαιρετικές αποδόσεις αυγοπαραγωγής η οποία χρησιμοποιείται όχι μόνο στην εντατική εκτροφή αλλά και ως οικόσιτη κότα.