MyDomain
* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

ΤΑ ΑΥΓΑ ΔΕΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΜΑ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΧΑΜΗΛΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΚΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΩΑΣΗΣ.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αυξημένη ζήτηση για αυγά εκκόλαψης τόσο για κότες αυγοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής όσο και για διακοσμητικές κότες και άλλα πτηνά όπως γαλοπούλες, ορτύκια, πέρδικες, πάπιες και χήνες. Πολλοί θα προτιμήσουν να αγοράσουν νεοσσούς από τις κότες που επιθυμούν για τους πιο μερακλήδες όμως η στιγμή που ο νεοσσός σπάει το κέλυφος του αυγού και παίρνει την πρώτη του αναπνοή θα παραμείνει κάθε φορά μια μοναδική εμπειρία.

Αγοράζοντας αυγά εκκόλαψης θα μας απασχολήσουν ορισμένα ερωτήματα και εκτός από αυτό θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ορισμένες παραμέτρους που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη επώαση. Είναι πολύ σημαντικό τα αυγά που θα φτάσουν σε εμάς να έχουν διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία και να έχουν γίνει οι σωστοί χειρισμοί για την απολύμανσή τους. Η πείρα μας στη φάρμα Πατέρας μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι χειρισμοί έχουν γίνει με τον πιο σωστό τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν σε εσάς τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στην εκκόλαψη των νεοσσών σας.

Γονιμότητα

Είναι πολύ σημαντικό τα αυγά που θα βάλουμε στη μηχανή εκκόλαψης να είναι γονιμοποιημένα. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να διακρίνουμε τα γονιμοποιημένα από τα μη γονιμοποιημένα αυγά. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη γονιμότητα είναι να υπάρχει η σωστή αναλογία θηλυκών και αρσενικών πτηνών. Η αναλογία αυτή διαφέρει από είδος σε είδος έτσι είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι πως εκεί από όπου αγοράζουμε τα αυγά εκκόλαψης η αναλογία αυτή διασφαλίζεται. Η μακρόχρονη εμπειρία μας, η αγάπη μας και η καθημερινή ενασχόληση στη φάρμα μας έχουν εξασφαλίσει υψηλά ποσοστά γονιμοποιημένων αυγών. Πάντως μετά από 5 μέρες εκκόλαψης τα αυγά μπορούν να ωοσκοπηθούν οπότε και φαίνεται αν είναι γονιμοποιημένα ή όχι. Στα γονιμοποιημένα αυγά αρχίζει και αναπτύσσεται το έμβρυο το οποίο εμείς το βλέπουμε σαν μια μπορντό κηλίδα με φλέβες γύρω γύρω. Αν όλα πάνε καλά η κηλίδα μας θα μεγαλώσει και θα εξελιχθεί σε έναν υγιέστατο νεοσσό.

Καθαρότητα και υγιεινή

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο είναι τα αυγά μας να είναι καθαρά και να μην έχουν πάνω τους στίγματα ή άλλες εμφανείς ανωμαλίες και να μη φέρουν πάνω τους οποιαδήποτε βρωμιά. Τα λερωμένα αυγά πρέπει να καθαρίζονται και να τοποθετούνται στη μηχανή εκκόλαψης καθαρά. Ο καθαρισμός δεν γίνεται ποτέ με νερό αλλά είτε με στεγνό σφουγγάρι ή πανί είτε με ειδικό μαχαιράκι που ξύνουμε τη λερωμένη επιφάνεια. Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική γιατί μόλις βγει ο νεοσσός από το αυγό θα έρθει κατευθείαν με μύκητες και μικρόβια που υπάρχουν πάνω στις βρομιές και μπορεί να αρρωστήσει μιας και το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένο.

Τοποθέτηση των αυγών

Τα προς επώαση αυγά τοποθετούνται με κλίση με τη μυτερή πλευρά να βρίσκεται πιο χαμηλά από την πλατιά. Η ανάποδη τοποθέτηση του αυγού μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό του εμβρύου το οποίο μπορεί να πνιγεί κατά την εκκόλαψη.

Θερμοκρασία

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντας που επηρεάζουν τη σωστή εκκόλαψη είναι η θερμοκρασία. Για τα περισσότερα είδη η σωστή θερμοκρασία είναι μεταξύ των 36,6 °C και των 38,8 °C με ιδανική να είναι οι 37,7 °C. Η θέρμανση του χώρου γίνεται με λάμπες και οπωσδήποτε θα χρειαστείτε ένα καλό θερμοστάτη για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και ένα καλό θερμόμετρο. Η φάρμα Πατέρας θα σας ενημερώσει για την ιδανική θερμοκρασία επώασης τους είδους που θα επιλέξετε να προμηθευτείτε.

Σωστή υγρασία

Στα αυγά αμέσως μετά την ωοτοκία τους σχηματίζεται στην πλατιά άκρη μια φυσαλίδα αέρα η οποία λειτουργεί σαν σταθεροποιητής θερμότητας για το έμβρυο. Όσο πιο ξηρή είναι η ατμόσφαιρα τόσο ταχύτερα αναπτύσσεται η φυσαλίδα. Έτσι η σωστή υγρασία στη μηχανή εκκόλαψης μας διασφαλίζει ότι η φυσαλίδα παραμένει στο σωστό μέγεθος και επιτρέπει στο έμβρυο να αναπτυχθεί σωστά. Το ποσοστό της υγρασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό προς το τέλος της εκκόλαψης. Η υπερβολικά χαμηλή υγρασία μπορεί να μην επιτρέψει στο νεοσσό να εκκολαφτεί ενώ η υπερβολική να προκαλέσει πνιγμό του. Η σχετική υγρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 50-55% στη μηχανή ενώ όταν βγουν από το αυγό οι νεοσσοί μας θα πρέπει να την αυξήσουμε στο 60-65%. Παρότι η υγρασία και η θερμοκρασία πρέπει να κρατηθεί σταθερή δεν ξεχνάμε να αερίζουμε την εκκολαπτική μηχανή (συνήθως με τρύπες στο πάνω και κάτω μέρος της μηχανής) προσέχοντας να μη δημιουργούνται ρεύματα.

Γύρισμα αυγών και εκκόλαψη

Είναι πολύ σημαντικό να γυρίζουμε τα αυγά μας γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο κρόκος μπορεί να “πέσει” πάνω στο έμβρυο και να το θανατώσει. Έρευνες έχουν δείξει πως πρέπει να τα γυρνάμε τουλάχιστον 5 φορές τη μέρα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην μένουν γυρισμένα όλη νύχτα πάντα από την ίδια πλευρά. Λίγο πριν την εκκόλαψη (3 μέρες) σταματάμε να γυρίζουμε τα αυγά, κοιτάμε αν όλα τα έμβρυα είναι ζωντανά και τα βάζουμε στην εκκολαπτική μηχανή. Εκεί οι νεοσσοί θα βγούνε μόνοι τους από τα αυγά. Είναι λάθος να προσφέρουμε βοήθεια εάν κάποιο πουλάκι δεν μπορεί να βγει μόνο του. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα μεταφέρουμε σε ζεστό μέρος και τους δίνουμε κάτι να φάνε.

Όπως είναι φυσικό οι μέρες που χρειάζεται το κάθε είδος να εκκολαφτεί διαφέρουν από είδος σε είδος αλλά και από ράτσα σε ράτσα. Ενδεικτικά τα αυγά της κότας χρειάζονται 21 μέρες, της γαλοπούλας 28, της χήνας 28 με 33. Για να είστε σίγουροι για τις μέρες που χρειάζεται το είδος που θα προμηθευτείτε ρωτήστε μας και θα σας προσφέρουμε αυτή και όποια άλλη πληροφορία χρειάζεστε.