MyDomain
Chukar

Chukar

Η chukar (επιστημονική ονομασία: Alectoris Chucar) είναι μια ευρασιατική πέρδικα των ορεινών υψίπεδων περιοχών. Στην Ελλάδα αναφέρεται πολλές φορές ως νησιωτική ...

Πεδινές

Πεδινές

Στη φάρμα Πατέρας φιλοξενούμε την πεδινή πέρδικα, γνωστή ως γκρι πέρδικα στην Ευρώπη, ένα από τα αγαπημένα πουλιά των κυνηγών. Μπορείτε ...

Οι πέρδικες ανήκουν στην οικογένεια Phasianidae και περιλαμβάνουν οκτώ είδη τα οποία ζουν σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Είναι ενδημικά πτηνά τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με εύκρατο κλίμα. Το χειμώνα κατεβαίνουν χαμηλά για να προστατευτούν από το κρύο και για να βρουν τροφή ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνουν σε ορεινές περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Τα αρσενικά οριοθετούν μια περιοχή την οποία και υπερασπίζονται με κάθε τρόπο ώστε να μην μπούνε άλλα αρσενικά σε αυτή. Οι αρσενικές πέρδικες βγάζουν μια συγκεκριμένη κραυγή η οποία λειτουργεί προειδοποιητικά προς τα άλλα αρσενικά ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και κάλεσμα για τα θηλυκά. Η περίοδος ζευγαρώματος αρχίζει τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο ή σπάνια τον Μάιο. Τα ζευγάρια που δημιουργούνται γεννούν 10-15 αυγά, μέσα σε φωλιά στο έδαφος, τα οποία μετά από 20 μέρες εκκολάπτονται. Τα μικρά μόλις μετά από 2 μέρες μπορούν να βρίσκουν τροφή μαζί με τους γονείς τους. Η μαμά πέρδικα είναι γεμάτη αγάπη για τα μικρά της και μπορεί ακόμα να γίνει και βορρά στα νύχια ενός αρπακτικού για να τα προστατέψει. Οι γονείς μένουν με τα κλωσσόπουλα μέχρι το φθινόπωρο που είναι έτοιμα πλέον να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ένα χρόνο μετά από τη γέννησή τους είναι έτοιμα για αναπαραγωγή.

Είναι πουλιά μικρόσωμα και ελαφριά, το μήκος τους είναι 20-10 εκ ενώ το βάρος τους δεν ξεπερνά τα 500γρ. Το χρώμα τους είναι καφέ σκούρο και στα φτερά φέρνουν πιο ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις. Γύρω από τα μάτια επίσης σχηματίζεται ένας κύκλος ανοιχτού καφέ χρώματος. Το κεφάλι της πέρδικας είναι μικρό και το ράμφος μυτερό, ενώ τα φτερά τους είναι κοντά και στρογγυλά. Πετάει πολύ γρήγορα και με μεγάλη ευκολία και το ίδιο συμβαίνει και με το περπάτημά της. Προτιμάει πάντως να χρησιμοποιεί τα πόδια της για μετακίνηση παρά τα φτερά της, μόνο σε περίπτωση κινδύνου πετάει.

Τρέφεται με ότι μπορέσει να βρει στο έδαφος όπως σκουλήκια, σπόρους, φύλλα, έντομα ή μικρούς και τρυφερούς βλαστούς. Ζει κυρίως σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση και κρύβεται μέσα σε χόρτα, μικρούς θάμνους ή ανάμεσα από πέτρες. Η πέρδικες στη φάρμα Πατέρας διαθέτουν μεγάλο εξωτερικό χώρο όπου μπορούν να κινούνται και να μεγαλώνουν ελεύθερα.

Η αγάπη μας για το αντικείμενό μας και τα πουλιά, μας έχει οδηγήσει να κατασκευάσουμε για αυτά ευρύχωρους χώρους όπου δεν υπάρχει περίπτωση να καταπλακωθούν ή να ποδοπατηθούν από άλλα. Εκτρέφουμε κυρίως πέρδικες Τσουκάρ και πεδινές ενώ σιγά σιγά αυξάνουμε και τα είδη που υπάρχουν. Οι άριστες συνθήκες εκκόλαψης και διαβίωσης μας έχουν κατατάξει σε ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη για τον πολλαπλασιασμό της πέρδικας.

e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών